Categories
ACTUEEL

Het Goede Gesprek over Opvolgingsbeleid

8 SEPTEMBER 10:00 – INTERNATIONAAL THEATER AMSTERDAM

Het Nederlands Theaterfestival heeft ons dit jaar weer uitgenodigd voor een editie van Het Goede Gesprek, een nieuwe gesprekkenreeks over de manier waarop we in de sector met elkaar praten.

Machtsoverdracht kent in de Nederlandse cultuursector weinig spelregels. België en Duitsland hanteren juist een opvolgingsbeleid voor directies en leiders in kunstinstellingen. Waarom hier niet?

Plaatsmaken is een veelbesproken onderwerp, maar gebeurt veelal op eigen initiatief en wordt daarmee een persoonlijke (gewetens)kwestie. Is dat fair? Steeds meer stemmen gaan op voor een duidelijk en eerlijk beleid, zeker voor organisaties die ‘niet aan de persoon hangen’. Hoogste tijd om hier het gesprek over aan te gaan, met oog voor verschillende perspectieven en visies, van huidige leiders tot aanstormende generaties.

Vragen die voorbij zullen komen, zijn: zijn vastgestelde ambtstermijnen een goed idee? Kan plaatsmaken pas ná de topfunctie, of kan het er ook onderdeel van zijn? En welke mogelijkheden zijn er ná de top job? Hoe kan opgedane ervaring doorgegeven worden aan nieuwe lichtingen en achtergronden?

Barbera Wolfensberger, Directeur-Generaal Cultuur en Media van het Ministerie van OC&W opent het programma en daarmee de tweede dag van NTF PRO.

Dit programma is onderdeel van de reeks Het Goede Gesprek.

Onze insteek: Er vinden verschillende gesprekken plaats over beleid, over het signaleren van problemen nu en het vormgeven van de sector van de toekomst. Maar er is voor de werkenden in de sector niet altijd tijd en ruimte om hierover mee te denken. Toch vormen we met zijn allen de sector. Daarom maken we van een (soms) lastig gesprek, een goed gesprek en nemen je mee in rapporten of hete hangijzers van de sector. We creëren een veilige ruimte om hierop te reageren en jouw ideeën te delen of rustig mee te luisteren en later je gedachten te vormen.